Мнения

Вежди Рашидов: Има глад за музейни мениджъри

„Има огромен глад за музейни мениджъри“, алармира министър Вежди Рашидов по време на среща с колегата си от образователното ведомство проф. Тодор Танев.

Той разказа, че Лувърът, както и най-големите световни музеи и галерии, имат специални програми за деца, където специалисти провеждат занимания с децата. На достъпен език те им разказват най-любопитни истории за произведенията на изкуството, техните автори и историческото време, в което са създадени. Министърът на културата обеща да изнесе открит урок за изкуството пред ученици в националната галерия „Квадрат 500“.

Всички музеи в страната ще имат „вход свободен“ в един и същи ден всяка седмица. Това  реши вчера работната среща за пълноценен достъп на младите хора до културните ценности, историческото наследство и духовния живот.

В срещата участваха министрите Вежди Рашидов и Тодор Танев, главният редактор на в. „Стандарт“ Славка Бозукова, председателката на комисията по култура в НС Полина Карастоянова, изпълнителният директор на Национално сдружение на общините в България Гинка Чавдарова, председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева, кметът на София Йорданка Фандъкова и други.