Мнения

Вдигат нивото на матурите след четвърти клас

Националното оценяване на децата в четвърти клас ще бъде на по-високо ниво, а тестовете по-трудни, обясни вчера министърът на образованието проф. Анелия Клисарова. Тя уточни, че по този начин те ще започнат да отговарят на националните образователни изисквания.

До промяната се стига по ред причини. Една от тях е сигналът от директори, че изпитите след четвърти клас са твърде ниско ниво, а резултатите от тях изкуствено завишени, пише „Монитор“.

„Цяла година колегите готвят децата от четвърти клас за тестовете от националното външно оценяване и накрая на изпита им дават въпроси от първи и втори клас. Защо? Защото се страхуваме, че резултатите ще са лоши ли?”, каза директорката на столичното 125-о СОУ Ирена Анастасова.

Учителите искат да се въведе ред в учебните планове и учебниците. „Знаете ли, че в учебника по „Човек и общество“ в четвърти клас се учат 11 века за една учебна година, а в първи клас по „Човек и природа“ има изискване да се научат 16 вида почви?“, коментира директорката на 20-о СОУ Красинка Доганджийска, цитирана от същата медия.