Мнения

Вдигат ли се таксите за образование в UK след Брекзит-а?

След Брекзит-а големите страхове на българите са, че таксите за образование във Великобритания ще станат непосилни, както и че мнозина работещи там ще трябва да се върнат. Това са опасенията. На тях отговори министърът на образованието Меглена Кунева в интервю пред „Стандарт”.

В момента, когато Великобритания формално излезе от Европейския съюз, всички европейски граждани ще бъдат за нея граждани на трети страни. Разбира се, това е въпрос на бъдещите преговори с ЕС, но да напълно възможно е таксите да бъдат различни – като за трета страна. Виждали сме го преди присъединяването си, споменът е твърде пресен, заяви министър Кунева.

Преди да бъде взето това решение във Великобритания, беше ли достатъчно силен нашият глас – на всички, които предпочитаме съюзът да е цял, даже и по причина на таксите. Ние, българите, които сме убедени в членството, достатъчно често и достатъчно силно ли говорим за това? Колко пъти, например, дискутирахме публично, че същите тези такси са намалели три пъти спрямо сумите, които българите плащаха преди да влезем в европейския съюз? Това са въпросите, които министърът зададе риторично, отговорите на които се очакват. 

Източник: standartnews.com