Мнения

Вдигат всяка година парите за образование

Парите за образование ще продължат да се увеличават в следващите години и до 2020 г. бюджетът за просвета трябва да стигне до 6% от БВП, увери днес министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова. Въпреки увеличението в сравнение с минали години, през 2014 г. този процент е 3.8.

Към момента все още не е избран нов модел на финансиране на висшите училища. Това стана ясно по време на дискусия за Стратегия за висшето образование.

„Това, което е сигурно, е, че моделът ще бъде обвързан с качеството на образование, което студентите получават“, стана ясно от думите на проф. Клисарова.

През следващата година ще продължи да се следва моделът „парите следват студента“, обясни министърът и подчерта, че освен единния разходен стандарт в определянето на финансирането ще се включи и увеличеният коефициент за определени специалности, като педагогика, икономика и инженерните науки.

При разглеждането на проекта за стратегия е отпаднало решението да се създаде университетски борд, който да контролира финансите на всеки университет, пише inews.bg.

Ректорите искат да запазят своята автономия и всеки сам да разпределя парите за университета, за който отговаря.