Учители

Варненски учители се разбунтуваха срещу директорка

Учители от Варна се вдигнаха на бунт срещу директорката си, пише местният в-к „Черно море. Педагозите са изпратили открито писмо до премиера на републиката, до министъра на образованието и до още няколко образователни и общински институции.

В него те говорят за „системните безобразия“ на началника си.

Учителите от СОУ „Найден Геров“ са се подписали с имената си под документа.

Това писмо е вик за помощ и последна надежда за нас!“, започва обръщението им към институциите. По-надолу те обясняват за серия от нарушения извършвани от директорката, в които под заплаха от уволнение са участвали и те.

При обръщане към нея по въпроси от последните дни, тя им отговаряла да не я занимават и че заминава на почивка в Турция.

Едно от нарушенията, което се описва в писмото е за това как средства от фонд „Социално-битово и културно обслужване“ са били насочени към обучение на персонала, в което участие щели да вземат и хигиенистките, огнярът и общият работник в школото. Присъствието в пионерски лагер в Арбанаси било задължително.

„Цялата тази „благина“ е поверена в лапите на частно училище „Знание и сила“ ООД с управител Лидия Йорданова, без притеснение, че въпросната дама е с влязла в сила присъда от 1 година и 2 месеца заради данъчни измами“, пише в документа, цитиран от „Черно море“.

Учителите се жалват и от това, че от водещо при предишния директор, учебното заведение се е превърнало в „изоставащо и посредствено“.

Още от нередностите, посочвани в писмото са формирането на малко паралелки, непулният норматив на учителите, водещ и до едни от най-ниските заплати в бранша, „безмислените и нерентабилни ремонти“, закупуването на скъпа техника, която след това стояла неизползваема. Педагозите настояват за независим и компетентен одит на делата на училището.