Институции Учители

Варненски учители гневни на МОН заради отстранен директор

Гневна декларация до министъра на образованието Красимир Вълчев изпратиха преподаватели от ОУ “Васил Априлов” – Варна.

Поводът е смяна на директора на училището Албена Комитова насред учебната година. Отстраняването е извършено от шефа на местния образователен инспекторат Венцеслава Генова без тя да се допита да учителите. По този повод членове на колектива пишат, че се чувстват омерзени и угнетени. “Явно лозунгът „Да върнем достойнството на учителите“ предварително е изпразнен от съдържание”, се казва в декларацията, пратена и до омбудсмана Мая Манолова. Споменатият лозунг няколко пъти през последните години бе издигнат от представители на властта.

От декларацията на учителския колектив става ясно, че директорката Комитова е била в пенсионна възраст. Според тях е редно тя да си довърши учебната година, а не да бъде отстранявана преждевременно, както се е случило на 19 декември. Преподавателите съзират ярък стремеж за кадруване, тъй като за директор е спуснат човек отвън.

“Въпреки ясно и единодушно изразеното становище на колектива, госпожа Венцеслава Генова прекрати трудовоправните отношения на госпожа Албена Комитова без прозрачност за взетото решение и без никаква яснота по зададените й от нас въпроси. Учителското съсловие е поставено в унизително положение в обществото и когато собствените му ръководни кадри не зачитат достойнството му и си позволяват да управляват тоталитарно, без да се вслушат в разумните доводи на своите подчинени, следвайки само своите интереси, няма как да очакваме учителят да е горд и да възпитава децата да бъдат хуманни и честни граждани”, се казва още в становището.

Източник: segabg.com