Ученици

Варненските млади астрономи представиха достойно България в конференция на НАСА

Учениците от НАОП-Варна и от Математическата гимназия „Др. Петър Берон“ представиха своите проекти за космически колонии на Международната конференция за космическо развитие на НАСА и Националното космическо общество в Сан Диего.

Младите българи бяха поздравени от др. Ал Глобус от Еймс Центъра на НАСА за оригиналните и новаторски идеи.

Един от младежите, лидер на проекта „Космически град Антигона“ Никола Димов разказва: „Запознахме се и с Ал Глобус, главният организатор на конкурса, който ни поздрави за успешната работа по проекта. Той оцени, че сме се представили на много високо ниво, опитвайки се да направим неща, които никой друг не прави (като научните астрономически наблюдения в НАО-Рожен). Ал подчерта и това, че е впечатлен от стремежът да направим не просто това, което всички правят и което вече е писнало на журито, а да представим идеята си по изключително креативен начин, както и страната си на много добро ниво.“

Варненските ученици представиха своите проекти по време на научни сесии на Международната конференция. Голям интерес сред участниците на Конференцията предизвикаха техните идеи и по време на специалната младежка постерна сесия.

Българските младежи бяха поканени да участват в срещата с бившия президент на Индия д-р Абдул Калам, наричан ракетния човек на Индия заради неговата работа в космическата индустрия. Една от най-вълнуващите срещи беше тази на учениците с Бъз Олдрин – вторият човек стъпил на Луната, която завърши с получаването на автограф от Олдрин в неговата последна книга „Мисия до Марс“.

Участието на българските ученици в Международната конференция се осъществи благодарение на подкпепата на българското общество, в лицето на няколко фирми, Юлия Берберян и Чавдар Трифонов.

Вече шеста години младежите, които се обучават в курсовете по астрономия на Варненската обсерватория достойно представят България на международния конкурс за ученици на НАСА и на Международните конференции за космическо развитие. По този начин те работят за Политиката на България в космическите изследвания, политика без която е невъзможно съвременното развитие на всяка една страна!