Ученици

Вариант I за зрелостниците на втората задължителна матура

Днес, 22 май 2015 г., в 7.00 ч., в сградата на Министерството на образованието и науката журналистката от Нова ТВ Ивомира Пехливанова изтегли „Вариант I“ за втория задължителен държавен  зрелостен изпит по предмет по избор.

Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев пожела успех на зрелостниците и отговори на въпроси на представители на медиите. Той каза, че разчита на професионализма на службите на МВР и на мерките за сигурност, предприети от Министерството на образованието и науката.

Изтегленият вариант важи за всичките 13 учебни предмета, по които зрелостниците са избрали да се явят.

Изпитът започва в 8.00 часа и ще продължи 4 астрономически часа. Зрелостниците заемат местата си в определените училища най-късно до 7.45 часа, пишат с химикал с черен цвят и нямат право да напускат залите до края на първия час на изпита.

На държавен зрелостен изпит днес се явяват над 58 000 зрелостници. Най-много зрелостници тази година са избрали като втори задължителен ДЗИ биология и здравно образование -17 671.  На изпит по география и икономика са пожелали да се явят 14 638 дванадесетокласници, а английският език е предпочетен от 11 598 зрелостници.

Резултатите от държавните зрелостни изпити ще бъдат обявени до  9  юни 2015 г.