Училища

Ваня Кастрева съветва: Пишете поне 30 желания за гимназия

Ако не искате детето ви да се загуби в списъка от училища, които всяка година се налага родителят да изпише, вкарайте в молбата си минимум 30 желания. Този съвет отправи Ваня Кастрева, шеф на регионалното управление по образованието в столицата.

Има случаи на деца с много висок успех от изпитите, които пишат само първите три желания. След това се оказва, че не са приети по тях, но няма начин да бъдат класирани по-надолу, защото не са написали допълнителни желания, а това може да се случи едва след третото класиране. При него местата са доста рискови, защото се кандидатства само за празните места в гимназиите. Ако добрите училища не обявят такива, детето може да се окаже, въпреки високия си успех, с опция да бъде прието само в кварталното школо. Затова и регионалното управление по образованието съветва родителите да вписват по-висок брой училища, като се съобразяват с какъв успех в тях са приемани деца в предишните години.

Кастрева разказва, че в миналите години е имало родители, които от съображения за сигурно класиране са записвали по 100 места. „Това не е необходимо, защото претоварва системата“, казва тя. Най-важното, с което родителите трябва да се съобразят, е да проверят бала на децата, приемани в най-желаното им училище в предишни години. На сайтовете на училищата най-често са публикувани баловете от миналата година, като за първи път те са в точки. Много важно е също да проверите и какви са балообразуващите предмети за паралелката, за която кандидатствате. Много от школата специално за хуманитарните си паралелки не търсят математика, а я заменят с български и чужд език. Дори и в рамките на едно училище балообразуващите оценки за отделните класове може да са различни, в зависимост от това дали става дума за хуманитарни или природни науки, пише „Стандарт“.

В списъка на желанията за кандидатстване се вписват не само училищата, но и конкретни паралелки, обясняват от МОН. Важно е да се помни, че след първо класиране не губите правото си да се явите на второ – детето няма да изгуби мястото си, а само ще се изкачи по-нагоре по стълбицата. Ако обаче решите да го запишете само на базата на избора му по първо желание, трябва задължително да потвърдите в училището, където е прието. Рискът е едва при третото класиране – тогава трябва да откажеш мястото, на което си приет, и да заложиш на лотарията, че в някое училище с по-висок успех са останали свободни места. Дори и в самото регионално управление на образованието наричат третото класиране „рулетката“.

Източник: novini.bg