Ученици

Ваня Кастрева приветства финалистите на Националното състезание по компютърни мрежи

Заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева приветства финалистите, класирали се на призови места на Националното състезание по компютърни мрежи за ученици – 2015 г., което се проведе на 18 и 19 април в СУ „Климент Охридски“ – София.

От името на ръководството на Министерството тя благодари на участниците в състезанието за успеха и на техните учители за помощта, която им оказват да откриват нови светове. Г-жа Кастрева изтъкна възможностите за пряка реализация на занимаващите се с компютърни мрежи и окуражи класиралите се на по-задни позиции с думите, че всяка загуба е ново предизвикателство пред младия човек.

Събитието се организира от Министерство на образованието и науката съвместно с Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийски университет „Св. Климент Охридски”  и Българската асоциация на мрежовите академии (БАМА).

В състезанието се включиха над 70 ученици от цялата страна, като част от тях са курсисти в Сиско академии, други изучават мрежови технологии в средното си образование, а трети самостоятелно търсят своя път към ИТ комуникациите. Но всеки от тях вече е убеден, че професия, свързана с проектиране, изграждане и поддръжка на компютърни мрежи, е чудесна възможност да се реализират като уважавани специалисти както в България, така и във всяка страна, в която те биха предпочели да работят и живеят.

Проф. Красен Стефанов от ФМИ на Софийския университет, който е и председател на журито, обяви призьорите.

Победител в състезанието стана Емил Дудев, следван от Христо Войнски и Недко Бошкилов, всички от отбора на Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет (ТУЕС).

Състезателите от ТУЕС завоюваха първите 6 места в класирането, както и общо 10 места в групата на 20те финалисти. Техен ръководител бе г-жа Стела Стефанова, директор на ТУЕС и инструктор.

ТУЕС получи и наградата за най-добре класирало се училище – безжичен маршрутизатор, любезно предоставен от спонсорите.

Дванадесетокласниците, чийто резултат от теста и практическия казус на състезанието, приравнен към шестобалната система, е отличен от 5.50 до 6.00, получават правото да се обучават във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“, като тази оценка им се признава за резултат от кандидат-студентски изпит по специалността.

Официални гости на събитието бяха още: зам.-деканът на ФМИ – проф. Нишева, председателят на Българската асоциация на мрежовите академии – Теодора Борисова, представители на спонсорите на състезанието – Телелинк, Сиенсис, Site Ground, ICN.bg, Сиско Системс и Българска стопанска камара.