Учители

Ваня Кастрева: Пенсионирането на преподавател или директор е управленско решение

Зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева внесе яснота, около казуса с директора на 37 СОУ, където се очаква директорът Стела Запрянова да бъде пенсионирана, поради навършване на възрастта за това. Кастрева обясни в студиото на бТВ, че няма правомощия да сключва и да прекратява договори на директори.

„Препоръката на министъра на образованието от септември е да се спазва графикът на учебната дейност при такива действия от страна на работодателите“, обясни тя.

По думите й проверката е показала, че на Запрянова предизвестие не е връчвано, а от инспектората вероятно са решили да бъдат максимално прозрачни към 33-мата директори с навършени години за пенсиониране и са я уведомили, че това предстои (вероятно след края на учебната година).

На въпрос дали може работодателят да се съобрази с желанието на учители, родители и ученици Стела Запрянова да запази поста си, Кастрева отговори с въпрос: „Г-жа Запрянова като е пенсионирала учители и служители, питала ли е целия колектив? Това е управленско решение“.

По думите й подходът към всеки директор в пенсионна възраст трябва да е строго индивидуален, като общата идея е във всяко училище да бъде подготвен кадър, който да поеме поста.