Ученици

Ваня Кастрева откри Балканската олимпиада по информатика

Днес, 29 юни 2015 г., заместник-министърът на образованието и науката г-жа Ваня Кастрева откри XXIII Балканска олимпиада по информатика, която се провежда в град Русе до 3 юли 2015 г.

„Това е едно изключително събитие на Балканите и особено за България. Нашите информатици са едни от най-добрите, така че се надявам да бъде едно силно състезание на знания, в което да победят най-добрите“ – каза при откриването г-жа Кастрева. Тя заяви, че ще подкрепя българския отбор, защото имаме достатъчно традиции, които трябва да наследим и пренесем в бъдещето.

Състезанието се провежда в Канев център на Русенския университет „Ангел Кънчев“ с участието на отбори от 11 балкански държави: Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Кипър, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора.

Всеки отбор се състои от четирима състезатели и двама ръководители. Най-добрите млади програмисти на Балканите ще решават алгоритмични задачи в два състезателни дни. Класирането е индивидуално.

При откриването на състезанието присъстваха областният управител Стефко Бурджиев, ректорът на Русенския университет проф. Христо Белоев, председателят на Съюза на математиците в България акад. Петър Кендеров, експерти от МОН, много гости.

Подробна програма и текуща информация за резултатите от състезателните дни се публикува на сайта на Балканската олимпиада по информатика на адрес:

http://www.boi2015.uni-ruse.bg/

Организатори на олимпиадата са Министерството на образованието и науката, Русенският университет „Ангел Кънчев“, Съюзът на математиците в България, Регионалният инспекторат по образованието – Русе, и Математическа гимназия „Баба Тонка“ – Русе.