Мнения

Ваня Кастрева: Новият закон залага на партньорството в системата

„За революционни промени в Новия закон не може да говорим, но много важно е, че той ще отговори на потребността на времето. Ще заложи политики, които да са градивни“, коментира в интервю за „24 часа“ зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева.

„През новия закон ще се уреди подреденост в системата. Сега понякога има трудности при преместването на ученик в друга паралелка. От друга страна, въвеждането на необходимостта от по-голяма практическа насоченост на образованието през възможността на усъвършенстване на учебните програми“.

„Даването на възможност за профилиране в последните два класа на гимназията, включително чрез въвеждане на дуалната форма на обучение в професионалното образование. Даване на училищна автономия. Централизацията шаблонизира продукта на образователната система“.

„Новият закон залага на партньорството в системата. Дава още един интересен аспект на публичност чрез въвеждането на обществен съвет. Всъщност публичният контрол в образованието е старото училищно настоятелство, което е в основата на възрожденското училище. Точно през гражданското общество сме съградили едни от най-добрите училища. Настоятелите са контролът, съвестта и креативността. Опитваме се да открием полезното на опита от времето чрез въвеждането на различни институции, които да гарантират прозрачност и ангажираност на партньорите“, каза още Кастрева.