Училища

Ваня Кастрева: Насилието в училище е сериозен проблем

„Ако трябва да анализираме в дълбочина проблема с насилието в училище, отговорът ми е че насилието е проблем. Но това е проблем не само на училището и не само на българското училище“, заяви в интервю за „АзБуки“ зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева.

„Проблем е предвид последиците за детето. Данни на МВР показват, че хора, които още в детството си са проявявали склонност към насилие и агресия, продължават и в бъдеще да имат подобно поведение. Агресията оставя своя белег и върху човека, който в детството си е бил обект на подобни прояви. Тя оставя отпечатък, неизлечими рани върху личността“.

„През 2014 г. УНИЦЕФ провежда изследване, резултатите от което обобщава в доклад „Скрити пред очите ни“. В 190 държави всеки трети ученик на възраст между 13 и 15 години е участвал във физическа саморазправа или е бил подложен на тормоз. Същевременно всеки трети младеж на възраст 11 – 15 години в Европа и Северна Америка признава, че е тормозил други деца и младежи в училище“.

„Именно заради последиците от едно такова деяние за личността и обществото е важно да не си затваряме очите пред него. И всички институции да си партнираме в преодоляването му“, каза още тя.