Училища

Ваня Кастрева за равен старт за децата в гимназиалния етап

„Общо в държавните и общински училища ще обявим около 8000 места при 9078 завършващи седмокласници. Паралелките в профилираните училища ще бъдат 197, а в професионалните – 89. Надявам се, че децата ще положат достатъчно усилия и ще покажат максималното на тестовете по български език и математика, които са на 21 и 23 май“, заяви в интервю за всекидневника „Стандарт“ началника на районния инспекторат по образованието в София Ваня Кастрева.

„Има интересни заявки за специалности, които са нови за съответните училища. Например автомобилна мехатроника, бизнес администрацията, маникюр, педикюр и ноктопластика в учебни заведения с различен профил. Други училища въвеждат икономическа информатика и електронна търговия“, каза още Кастрева.

Тройката е оценка, която позволява на децата да кандидатстват, обясни шефката на РИО, но не се ангажира с прогноза, дали ще е достатъчна за влизане в гимназия. Като цяло тя е привърженик на „равния старт“ на тийнейджърите, а след това всеки да покаже какво може.

„В крайна сметка те са в една тийнейджърска възраст и е важно ние да им осигурим равен старт в гимназиалния етап, а какъв ще бъде изходът, зависи от труда, който те ще положат след това“, споделя тя.

Кастрева говори още за нововъведенията в първи клас от есента, за мерките срещу многото отсъствия, както и за големият проблем със записването на „мъртви души“ в паралелките, с което се точат държавни средства.

Прочети цялото интервю с Ваня Кастрева