Мнения

Валери Симеонов: Средното образование трябва да се обвърже с икономическите нужди

Средното образование да се обвърже с икономическите нужди, предлага вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, който коментира мерки срещу демографската криза в България по БНТ.

Като мерки срещу демографската криза вицепремиерът предложи държавни стипендии за младежите, учещи в чужбина и обвързване на икономическите нужди на различните райони със средното образование. По думите на вицепремиера профилът на образованието в даден регион трябва да е обвързан с конкретните нужди на икономиката.

Той даде пример с морските общини – например в областите Добрич, Варна и Бургас, приоритет да се дава на образованието на кадри в туризма, а също и на кадри в земеделието. По думите му трябва да се насърчава оставането на младите хора в България.

Другият начин да се стимулира връщането на младите хора в България е през държавните стипендии, посочи Симеонов. Държавата трябва да прецени от какви специалисти има нужда и да инвестира в образованието – да отпуска стипендии в престижни западни университети срещу задължението младежите да работят в България.

В програмата на стратегическите приоритети на коалиционното управление ще бъде записано издигане на патриотична ценностна система в образованието, каза още Симеонов. По думите му националното самочувствие ще помогне и на демографския проблем.

Източник: investor.bg