Ученици

Ваканция за отличници

Kойто се учи, той ще… си почива в петък. Това предлага ученичка от ПМГ в Гоце Делчев. Тя сподели идеята си на среща на стипендианти на фондация „Комунитас“.

Петъчният свободен ден може да се отличен стимул за по-слабите ученици да се стремят към по-високи оценки и повече знания, за да го използват.

За да може да се редуцира учебната седмица с един ден обаче, материалът трябва да се съкрати, смята още ученичката, цитирана от „24 часа“. Това важало с особена сила за изучаваното след 10-и клас. Според момичето тогава вече учениците трябва да се специализират.

„Системата обаче няма да е константна. Веднага щом успехът падне под 5, петък отново става учебен ден“, подчертава десетокласничката.

„Идеята е интересна, но не знам как може да се реализира“, коментира съветникът на министъра на образованието Асен Александров. Някои предмети се изучавали веднъж в седмицата и ако са точно в петък, отличниците нямало да имат нито едно посещение.

„Проектът е много нестандартен и поставя важни въпроси за образователната система. В случая допълнителният ден почивка ще мотивира учениците да учат а няма да ги санкционира. Вече няма всички да маршируват под един строй“, коментира Юрий Анджекарски, председател на сдружение „Професионален форум за образование“, цитиран от „Монитор“.

Той смята за по-удачно вместо фиксиран ден петък, почивката да е в ден по избор за конкретния изявен ученик.

„Така графикът ще е съобразен с индивидуалния ден за странични занимания по спорт, изкуство и наука“, обоснова се експертът.

В министерството на образованието вчера заседава работната група за ваканциите. Претеглят се „за“ и „против“ по-ранно начало на учебната година. Има варианти за 1 и 7 септември. Все по-катерочно се налага идеята за есенна ваканция през ноември.