Институции

Бюрократични процедури пречат на чужденците да учат у нас

Тежки бюрократични процедури затрудняват чужденците, желаещи да следват у нас. Приетите в български университети чакат по половин година и повече за одобрение и виза. За разлика от нас, в страните от Евросъюза от Източния блок като Литва, Латвия и Полша срокът е 2 до 3 месеца.

Много чужденци са принудени да започнат обучението си след началото на учебната година заради тромавите процедури. Според експерти приемането на повече чужди студенти ще помогне за решаването на проблемите с полупразните аудитории и с „изтичането“ на мозъци и ще донесе приходи в университетите. Често стават и грешки.

„От Министерството на образованието бяха сгрешили рождената ми дата, наложи се да подавам документите отново и да чакам нови 40 работни дни за удостоверение”, обясни Олга Карнаухова, студент от Русия.

След приемането на учащ от страна извън ЕС, той трябва да изпрати документи в Министерството на образованието. Сред най-големите проблеми е двумесечното чакане на удостоверение оттам. Още месец се чака за виза.

„Привличането на чуждестранни студенти повишава интернационализацията на българското висше образование, отваря го към глобалния образователен пазар. Подпомага за смекчаване на ефектите от демографската криза“, каза проф. Станислав Иванов, зам.-ректор на Висшето училище по мениджмънт.

Според доц. Маргрета Василева, зам.-ректор на Техническия университет във Варна, държавата може да се намеси като облекчи процедурите за приемане на чуждестранни студенти.

От просветното ведомство коментираха единствено, че това са сроковете по закон, предаде бТВ. Университетите настояват за реклама на българското висше образование в чужбина и за държавна политика за привличане на чужди студенти.

Източник: btvnovinite.bg