Училища

Бюджетът на училището ще зависи и от образованието на родителите

Между 15 и 20% допълнително към бюджета си могат да получат училищата с концентрация на деца от уязвимите групи. Припомняме, че това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев, който представи проект за промени в наредбата за финансирането на институциите в предучилищното и училищното образование. Документът предвижда допълнителни средства за най-малките и отдалечени школа, включително и за тези, намиращи се в 112 общини от Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар и пограничните райони.

Предложените поправки разписват по-детайлно новата формула, по която от началото на 2018 г. училищата ще получават делегираните си бюджети. Парите им вече няма да зависят само от броя ученици, но и от броя на паралелките, както и от отдалечеността от големи градове и наличието на много проблемни деца. Очаква се в резултат на новостите над половината училища у нас да получат „бонус“ към миналогодишните си бюджети, пише в. „Сега“.

Проектът на МОН разделя учебните заведения на 5 групи в зависимост от образователното ниво на семействата – именно според него ще се съди дали във въпросното училище се обучават твърде много рискови ученици. Най-много допълнителна помощ ще получават тези школа, в които над 50% от родителите са с начално и по-ниско образование, а над 60% са с основно и по-ниско. По предварителни разчети по тази линия учебните заведения могат да получат между 15-20% допълнителни средства (според проекта списъкът на училищата с уязвими групи ученици ще се публикува на сайта на министерството). Освен това тези училища ще могат да разкриват и маломерни паралелки под сегашния минимум, който е 16 деца за I-IV клас и 18 деца от V до XII клас.

Същата възможност ще имат и школата, които обучават по специалности с очакван дефицит на кадри (при които броят на заетите, които ще се пенсионират в следващите няколко години, е 2 пъти по-висок от броя на учениците, които се обучават в момента по тези специалности). Става дума за 55 специалности, сред които транспортни услуги, машиностроене, пътнотранспортна и товаро-подемна техника, металургия, електротехника, стругарство, заварчици, строителство, хранителни технологии и др.

Проектонаредбата разграничава и 8 групи училища в зависимост от характеристиките на общините, в които се намират (населението и отдалечеността им от населено място с над 100 хил. жители). Най-голямо увеличение ще има за училища от осма група – това са общини с до 2 хил. жители, които се намират на над 160 км от областен град, както и общини с до 5 хил. души, намиращи се на поне 61 км от областен град. Най-малко допълнителни средства пък са планирани за школата в общини от първа група – с над 20 хил. жители и отстоящи на 20 км от областен град. Сметките на МОН показват, че усреднено увеличението за учебните заведения по този регионален компонент ще е около 12%, но в Ивайловград например бонусът ще е 16%. Подобни на него са още Брегово, Кула, Болярово, Маджарово и др.

При групирането допълнителна тежест ще получават училищата от малки гранични общини, Северозападния район, както и териториите на Родопите и Странджа-Сакар, наречени „региони за целенасочено въздействие“. Посочени са общо 112 общини, сред които Ардино, Крушари, Батак, Априлци, Златоград, Никопол, Царево, Смолян, Велинград, Пордим, Пещера, Кресна и т.н.

Източник: segabg.com