Мнения

Бюджетът за образование у нас намален за 1 г. от 0,35% на 0,16% от БВП

На 25 август 2010 г. в гр. Бургас бе открит форумът „Иновации в познанието и познавателно развитие”.  Органиизиран е от Сдружение „Иновации и технологии” с подкрепата на Бургаски университет „Асен Златаров”, Майкрософт България и РИО Бургас. Форумът ще продължи до 28 август вкл.
 
Основатели на сдружението са доц. д-р Румяна Папанчева и д-р Красимира Димитрова от Бургаския университет. Събитието е организирано изцяло от двете дами и Ангел Ангелов – преподавател в училище „Сава Доброплодни”, гр. Шумен и член на сдружението.
 
Форумът бе открит с реч на доц. Богдан Богданов – зам. ректор на Бургаски университет „Асен Златаров”, с поздравителен адрес, прочетен от името на зам. министъра на образованието – Милка Коджабашиева, с поздравителен адрес от РИО Бургас, прочетен от Величка Транева от инспектората и с лекция от проф. Пламен Радев от ПУ „Паисий Хилендарски”.
 

Откриване


 
Сред целите на форума са:

  • Да бъде поле за обсъждане на проблемите в образователната ни система, които не са никак малко;

  • Училищните преподаватели да се срещнат с преподавателите от ВУЗ-ове, специалисти в сферата на образованието, да обменят знания и опит както с тях, така и по между си и да срещнат приятели и партньори в новаторските си начинания

Доц. Богданов изтъкна, че основен проблем пред образованието у нас е дългогодишно водената държаван политика и заяви „образованието винаги е било и ще бъде с основен приоритет в ценностната система на българите, но не и на управляващите българи”.
 
Доц. Богданов цитира и следната статистика за бългорското образование – средствата за образование в държавните университети са намалени с 37% за последната година, а за наука с 50%; бюджетът за образование в България е намален от 0,35% на 0,16% от БВП през последната година.
 
Същевременно Барак Обама на 99-я си работен ден заявява, че от този ден бюджетът за образование и наука на САЩ се удвоява до 3% от БВП, като първостепенна антикризисна мярка. Само за една година увеличението е $46 млрд., цитира още доц. Богданов.
 
Доц. Богданов изтъкна и че събитието е най-широко представителния образователен форум, провеждан в Бургас.
 
Определението за иновация също бе цитирано от доц. Богданов, което малцина знаят – дефинирано е за първи път през 1934 г. от Шумпетер – процес на нововъведенчески изменения и комбинация от различни условия за оползатворяване на налични вече дадености.

Доц. Богданов

 

Проф. Радев