Мнения Учители

Бързата писта за учители ще излезе скъпо на държавата

Има реална опасност броят на училищата, за които не достигат учители, да нарасне. За това предупреждава председателят на СО „Подкрепа“ д-р Юлиян Петров.

Стремежът към бързо привличане на нови кадри обаче може да излезе скъпо на държавата. Причината е, че ефектът от „бързата писта“ -бълването на конвейер на нови, но неподготвени учители, ще стане видим чак след години, а тогава ще е късно за промяна в образователната политика, посочва той.

Според него ниският рейтинг на учителската професия и липсата на национална образователна политика за произвеждане и запазване на учителски кадри ще доведат до цялостен разпад на образователната система.

Проблемът с недостига на учители не е отскоро и изисква спешни спасителни мерки, категоричен е Петров.

Единствено с правилна политика, която да мотивира и да дава перспектива, може да се привлекат учителски кадри. Това предполага да се увеличат заплатите. Такива мерки вече са предприети – от началото на 2019 г. минималното нетно възнаграждение за педагозите ще стане 920 лева. За целта в бюджета за идната година са заложени 330 милиона лева, които ще влязат в училищата и детските градини чрез новите разходни стандарти за образование. Очаква се средната работна заплата на учителите почти да изравни тази в страната.

Петров е на мнение, че трябва да се изясни каква е ролята на учителя. Според него в последните десетилетия се е наложила политиката за специалиста-учител, който е отговорен за редица странични задължения, които определя като „ненужни“. Всичко това вреди на авторитета му и нарушава общуването с учениците.

,,Ако управлението на образователните институции не се отърси от безсмислената бумащина, даже и заплати над 2000 лева няма да задържат в образованието младите учители, които търсим.“, отсича председателят на „Подкрепа“.

Третият фактор, който Петров посочва като причина учителската професия да изглежда непривлекателно, е липсата на регламент за работа с родители. Той смята, че все повече родители се опитват да се намесват в образованието и да го управляват, без да имат необходимия капацитет, вместо да съдействат на учителя.

,,Днес наблюдаваме един флирт на областните управления на образованието и МОН с българските родители, флирт, който няма да направи образованието секси, но ще продължи да отблъсква все повече учители от образователните институции“, обобщава Петров.

Източник: news.bg