Ученици

Българчета отново сред най-добрите на международна олимпиада по математика

Български деца отново са сред най-добрите на 23-та Младежка балканска олимпиада по математика с ръководителя на отбора доц. д-р Иван Кортезов от Института по „Математика и информатика“.

Сравнявайки с другите олимпиади в тази като цяло нямаше прекалено трудна задача, но нямаше и прекалено лесна, което за някои от отборите се оказа доста трудно. Нямаше такава задача, която въобще да не могат да решат, но по-силните държави, както сме ние, се справихме, обясни доц. Кортезов.

В интервю за БНР той разказа още: „Рядко се случва ученик да има пълен сбор, а сега имаме двама, което е все пак голям успех“.

Доц. Кортезов посочи и кои са носителите на златните медали: „Освен Иван Тагарев от 8-ми клас на СМГ, другият е Илияс Номан също от 8-и клас на Софийската математическа гимназия“.

Той разказа и за подбора на участниците: „Има няколко състезания. Има си регламент от Министерство на образованието, реално има четири състезания, които подбират. Те са със сходен формат, на този, който е на Олимпиадата….“

Един от победителите със златен медал – Иван Тагарев от 8-и клас на Софийската математическа гимназия, също разказа как се е запалил по математиката: „Като цяло никога не е имало голям натиск. Аз започнах с математиката когато бях 1-ви клас, отидох на някакво местно състезание на Софийски математически турнир и там изкарах сребърен медал, а това беше буквално първото ми състезание и ми хареса да печеля, затова продължих да се занимавам“.

Източник: novini.bg