Училища

Българско училище в Чикаго си сътрудничи с община Бургас

Кметът на Бургас Димитър Николов подкрепя идеята за сътрудничество между „Малко българско училище“ в Чикаго и Община Бургас. Вече се водят разговори за съвместни инициативи, които да се реализират през следващата година. Обсъждат се варианти за организиране на детски езиков лагер, научно методически конференции и форуми, срещи на преподаватели.

Инициативата идва от директора на учебното заведение в САЩ – г-жа Живка Бубалова-Петрова.

„Изключително сме впечатлени от реализираните мащабни проекти в ръководената от Вас община и направеното за децата, жителите и гостите на града! Бихме искали да популяризираме тези иновации и сред българите в Америка. Много бихме желали нашите ученици също да почувстват духа на Бургас и да се докоснат до неговата история и култура, а езиковите и културни граници на любимия ни град да достигнат далеч извън териториалните“, написа тя в първоначалното си писмо до кмета Николов.

„Малко българско училище“ в Чикаго всъщност е най-многочисленото българско училище извън страната. Наричат го още „бургаското“, защото директорите на организацията, както и много учители и ученици произхождат от Бургас и областта.

„Ще бъдем щастливи да ви посрещнем с Добре дошли и се надявам наистина да помогнем за мотивирането на нашите деца в чужбина да изучават българския език“, каза кметът Николов.

„Малко българско училище“ в Чикаго е регистрирано през лятото на 2010 г. като дружество с нестопанска цел, което основава и ръководи български училища зад граница. Започва работа с 13 ученика, а през учебната 2015/16 броят на децата и учениците е вече 480.

През 2014 г. училището получава акредитация от ISBE /Министерство на образованието в щата Илинойс/ за признаване на българския език като кредитен в американските средни училища.

Друг голям успех на училището е неговото обединяване с нови такива и създаването на филиали (общо 4). През есента на 2016 г. ще започне работа пореден филиал, който се намира в град Огънкуит, щата Мейн.

От няколко години основна сграда за обучение в съботните дни е  гимназията в Елк Гроув вилидж, където е съсредоточена и най-голямата част от българската общност в района на Чикаго.

Източник: „Малко българско училище“ в Чикаго