Ученици

Български физици донесоха сребро от Индонезия

В периода  28.12.2011 – 03.01.2012 г.  в индонезийския град Матарам, провинция Западен Ломбок, се състоя заключителният кръг на Първата световна олимпиада по физика WoPhO, информира сайтът на МОМН.

В него участваха 125 ученици и студенти от 15 държави. България беше представена от двама ученици – Катерина Найденова, ПМГ „Никола Обрешков“, град Казанлък и Момчил Молнар, МГ „Баба Тонка“, град Русе.

И двамата ни участници са допуснати до Световната олимпиада като сребърни медалисти от Международната олимпиада по физика през 2011 г. в Тайланд. Катерина и Момчил завоюваха сребърни медали, като се класираха съответно на 16 и 19 място от 125 участници.

На заключителния кръг медали получиха участниците, класирали се до тридесето място – съответно по десет златни, сребърни и бронзови медали. Авторите на предварително избраните пет задачи също получиха отличия, един от които е доц. Виктор Иванов – преподавател във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и автор на една от задачите.

Световна олимпиада по физика (WoPhO) е нов вид международно състезание за ученици от средните училища и студенти от началния курс на университетите. Индонезийският колеж по образование – STKIP Surya обяви учредяването й в началото на 2011 г. За разлика от Международната олимпиада по физика, която е отворена за ученици от цял свят, то участието в Световната олимпиада става след предварителна селекция. Тя включва носителите на златни и на сребърни медали от предходната Международна олимпиада, както и учениците (или студентите), изпратили пълни решения на 10 задачи от предварителен задочен кръг, обявен в интернет.

Подборът на задачите за заключителния – присъствен кръг на Световната олимпиада също става по нов начин – на базата на конкурс, отворен за преподаватели и учени от цял свят. Това гарантира, че задачите за олимпиадата ще отговарят на всички методически и научни критерии за състезание от подобен ранг. По този начин организаторите са си поставили амбицията да привличат на Световната олимпиада най-надарените ученици и студенти от цял свят.