Учители

Български учители участват на световен форум, посветен на иновациите в образованието

Десислава Миленкова, начален учител от 137 училище в София,  и Румяна Неминска, начален учител в 97 училище в София, ще представят България на Световния форум, посветен на иновациите в образованието, който ще се проведе между 25 и 30 октомври в Кейптаун, ЮАР. По време на конференцията ще имаме и наш представител в редиците на журито – съдия ще бъде доцент Румяна Папанчева.

Според Румяна Неминска участието във форума ще е полезно за бъдещата им работа и развитие на проекта извън България: „Очакваме участието в конференцията да разшири границите за реализиране на проекта. Да се създаде мрежа от училища, в които българският проект да се реализира в световен мащаб. Имаме идея да се представи българския методически опит за това как, къде и колко се използва мултипойнт технологията в класната стая.

Идеята се поражда след проведено допитване до ученицитe, което показва, че повечето от тях активно използват Интернет. Оказва се, че и семейната информираност за контрол е на много ниско ниво. Така се взема решението да се постави началото на „мрежов проект” с начална възраст 8 годишни ученици – втори клас, времето, в което те вече са грамотни. Избрани са точно тези две училища, защото и в двете се апробира мултипойнт система „Енвижън” и Mouse Mishief; и в двете училища е въведен проектно базираният технологичен подход, при който работата с компютър и работата в Интернет среда е средство за обучението.

Планирането на проекта се реализира в две части: теоретична и практическа, като се реализират общо 6 глобални теми: Общи правила за ползване на Интернет; Безопасна е-поща; Безопасен чат; Дейности с родители; Безопасно играем; Безопасно сърфираме. Десислава Миленкова, споделя, че: „За успешното развитие на проекта се ангажират редица организации и институции и ние сме им благодарни за подкрепата:  Майкрософт България  чрез предоставяне средства за използване на Мултипойнт технологиите, Министерство на образованието, младежта и науката чрез осигуряване на мултимедийната техника за работата по проекта, Регионалния инспекторат по образованието в София, университетски преподаватели и студенти, учители и и ученици.

Проектът беше отличен на Европейския форум на учителите новатори в Берлин през април тази година, в категория „Сътрудничество и иновации”. Присъден му бе и „Приз за европейски учител за месец”  в състезание на  eTwinning през  септември 2010 година.