Учители

Български учители от чужбина посетиха Йерусалим

По инициатива на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) беше организирано поклонническо пътуване до Йерусалим и светите земи за педагози от нашите училища в Западна и Средна Европа, САЩ и Китай. Групата беше водена от Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, който духовно обгрижва ръководителите на български училища и учителите в чужбина. Пътуването беше елемент от плодотворното сътрудничество на Западноевропейска епархия и Асоциацията на българските училища в чужбина. Тази година АБУЧ отбелязва 10 години от своето създаване и с поклонението на Светите земи беше поставено началото на събитията, с които ще бъде отбелязана годишнината.

Повече от 30 преподаватели пристигнаха от различни части на света в Тел Авив, за да вземат участие в поклонническото пътуване, изпълнено с много събития и вълнуващи преживявания. През петте дни в Израел учителите се потопиха в атмосферата на Светите земи, запознаха се с местата, където са се случвали библейските и евангелски събития, докоснаха се до ежедневието на съвременните жители в тази част на света, почувстваха разделението и страха сред хората, но и чудесата, които извършва добрата воля между човеците.

Пътуването до местата, където е пребивавал Иисус Христос, винаги е възможност за промяна, за друг поглед към себе си и живота, който водиш, но то, разбира се, може да бъде възприето и като приятна познавателна екскурзия в непознати земи. Когато обаче ръководител на групата е духовно лице, центърът на цялото пътуване естествено е в поклонничеството, в преживяването (който доколкото може) на спасителните събития, станали именно по тези места.

Една от първите срещи с библейската история на българските учители беше посещението на древното пристание Яфа и дома, в който св. ап. Петър получава откровението за чистите и нечисти храни. Както Яфа е бил входът към Йерусалим, така и сега този град беше началото на пътуването назад във времето, но и напред към градовете на Израел, свързани с живота на Спасителя.

Посещението в Лида, родния град на св. Георги Победоносец, където днес е и гробът на светеца, за първи път напомня на поклонниците за сложната обстановка в тези земи. Православният храм „Св. Георги“, който граничи с джамия, се намира в арабско село. В криптата на храма, разрушаван и въздиган десетки пъти през вековете, се намира гробът на почитания в цял свят светец. Там българските учители се поклониха и бяха помазани от митрополит Антоний с елей.

Това пътуване беше съпътствано не само със запознаване с библейската история, но и навлизане в света на съвременен Израел. Посещението на Витлеем означава влизане в Западния бряг, с преминаване на контролен пункт и охрана. В съвременния град, ограден с висока ограда, съжителстват християни и мюсюлмани. Наред с християнските храмове се издигат джамии, от които пет пъти на ден (включително и в 4 ч. сутринта) от високоговорители се разнасят ислямски молитви.  Независимо от това хиляди туристи от християнския свят се стичат в храма на Рождество Христово, за да се поклонят на мястото, където се е родил Спасителят. Базиликата крие в недрата си пещерата на Христово Рождество и поклонниците се спускат до там, където незабележимо за света на земята идва Божият Син.

Едно от най-вълнуващите събития по време на това поклонническо пътуване е кръщението на двама от учителите. То беше извършено от митрополит Антоний във водите на р. Йордан. И Пламен, и Елия, които приеха св. Кръщение, споделиха, че вълнението им е било огромно. Молитви за новопокръстените си колеги отправиха и другите участници в групата, които проследиха с внимание тайнствата Кръщение и Миропомазване. Митрополит Антоний поздрави новите християни и отбеляза важността на случилото се с тях – те вече са част от едната, свята, съборна и апостолска Църква и могат да участват и в останалите й благодатни тайнства.

Друго важно събитие за българските учители беше срещата с Йерусалимския патриарх Теофил. По време на аудиенцията патриархът говори за ролята на християните в съвременния свят и особено в Светите земи. Той отбеляза, че силата на Йерусалимската патриаршия в този размирен регион е в молитвата и в християнското свидетелство. Негово Блаженство подчерта, че Църквата е мястото, където християните могат да съхранят своята идентичност и да осъществят целта на човешкия живот – обожението.

Още един клирик на Йерусалимска патриаршия се срещна с българската поклонническа група. Севастийският митрополит Теодосий лично дойде в хотела във Витлеем, за да поговори с митрополит Антоний и водените от него поклонници. Севастийският владика подчерта доброто си отношение към България и отбеляза, че е чест гост в нашата страна, където извършва богослужения в патриаршеската катедрала, и участва в различни събития, организирани в София. В словото си към българските учители митрополит Теодосий изрази мнение, че Европейският съюз се е обогатил много с влизането в него на страна като България, която е ценна със своята православна вяра и културно–историческо наследство. В края на словото си той призова българските християни да се молят за мира в Светите земи, където напрежението никога не намалява.

Безспорен акцент в пътуването на българските учители, водени от митрополит Антоний, беше поклонението на Голгота и Гроба Господен в Йерусалим. Те се отправиха натам от Елеонската планина, където посетиха мястото на Христовото Възнесение. После преминаха по Виа Долороса (Пътя на страданието) до мястото на разпъването на Спасителя и Гроба Господен, където Той възкръсва на третия ден. Изпълнените с търговци, много шум и туристи улици на Йерусалим, които водят до храма „Възкресение Христово“, в този ден бяха празни и почти тихи. Като голям късмет определи този факт екскурзоводът, който стотици пъти е бил принуден да води групи с поклонници към храма и да преминава през „капаните“ на търговците и тълпите от купувачи и екскурзианти.

Храмът „Възкресение Христово“ впечатлява както с размерите си, така и с богословското си послание – той е образ на Църквата, основана върху Кръстната жертва на Христос и Неговото Възкресение. В недрата на храма, по предание, е гробът на Адам, точно под мястото на Христовото Разпятие. Със своята кръстна жертва новият Адам – Христос, спасява от смъртта и тлението първосъздадения човек.

Кувуклията, изработена от розов мрамор, е като сърцето на храма, където се стичат всички поклонници. Дълга опашка от чакащи да влязат в святото място, се вие около Гроба Господен. На нея могат да се видят хора от цял свят – както българи, руснаци и гърци, така и филипинци, китайци, индийци и много други. Българската група беше на Гроба Господен малко след като беше завършила реставрацията му и сега кувуклията се издига без скелето, поставено, за да я укрепва.

За българските учители имаше още едно важно място в храма на Христовото Възкресение, което те държаха да посетят – параклисът, който в далечното минало е принадлежал на Българската църква. Сега той не се стопанисва от никого и стои запуснат и опушен. За първи път от много години в него прозвуча тропарът на Възкресение Христово, изпят на църковнославянски език от митрополит Антоний и придружаващите го българи. Членовете на АБУЧ заявиха твърдото си решение да положат усилия и да съдействат с всички сили на БПЦ, за да може тя отново да си върне владението на храма.

Друга важна точка от поклонническото пътуване на българската група беше Генисаретското езеро, където Иисус Христос призовава своите ученици и където Той проповядва на народа. На това място сякаш е най-лесно за поклонника да се върне във времето на евангелските събития, защото езерото и неговите брегове почти не са се променили през вековете. Покоят край водите и тяхната прохлада донякъде обясняват защо Спасителя е избрал именно това място за своята проповедническа дейност. През вековете около езерото възникват манастири, свързани с важи евангелски събития – умножаването на петте хляба и двете риби, нагорната проповед, мястото, където Христос се среща със своите ученици след Възкресението си и много други. На всички тези места митрополит Антоний разказваше на българските учители за евангелските събития и тяхното значение в живота на християните. В манастирските храмове владиката отслужи молебен, както и отделни молитви за здраве и благопреуспяване на поклонниците. Така пътуването беше до голяма степен и катехизаторско, въвеждащо участниците в основите на православната вяра, приобщаващо към църковния живот.  Това е част от общата концепция на сътрудничеството между АБУЧ и Западноевропейска епархия – възстановяването на традиционната връзка между Църквата и училището, за да може да се възпитава младото поколение в традиционните християнски ценности, които се оказват още по- важни за нашите сънародници в чужбина. Там, далеч от родината, необходимостта от национална и верова идентичност започва да се чувства с още по-голяма сила и затова българските учители, като най-близки до децата, след техните родители, усещат тази потребност и търсят начини да я удовлетворят.

Затова и поклонническото пътуване в Светите земи беше и възможност за сближаване между митрополит Антоний, като представител на Църквата, и българските учители, работещи в чужбина. Пътуване един към друг, което донесе радост и обогатяване от общуването с другия, нови идеи и желание за съвместна работа, която да даде добри плодове както за учителите, така и за техните възпитаници.

Краят на това пътуване съвсем естествено беше в българското училище в Тел Авив, където участниците се запознаха с ръководството му. На срещата присъстваха посланикът ни в Израел – Димитър Михайлов, и Рина Бакалова, директор на Българския културно-информационен център в Израел, която съдейства много за организирането на пътуването на българските учители в Светите земи. Там  Снежина Мечева, говорител на АБУЧ, доц. д-р Боян Кулов, почетен председател на организацията, и Петя Цанева от УС на АБУЧ, говориха за мисията на асоциацията и ролята й за повишаване качеството на образование на българските деца в чужбина. Митрополит Антоний в кратко слово отбеляза важността на съвместното поклонническо пътуване и сътрудничеството между Църквата и българските учители в чужбина. Той подари на училището в Тел Авив учебните пособия на Двери за интегриране знанието за християнството в учебната програма на 1 и 2 клас, както и двата тома с беседи на Лимасолския митрополит Атанасий.

Участниците в пътуването специално благодариха на екскурзовода на групата в Израел – Махмуд Абу Еид. Палестинец от Йерусалим, завършил философия в България и женен за българка, той остава здраво свързан със страната ни чрез езика, семейството и любовта си към българите. През петте дни на пътуването из Израел Махмуд напълно беше посветен на групата, на която представи не само свещените места и забележителности, но въведе всички в историята и съвременното положение на народите, живеещи в това място на света.

В края на срещата митрополит Антоний раздаде на всички участници в пътуването свидетелствата за хаджийство и пожела още подобни срещи и пътувания да се случват и в бъдеще.

Полина Спирова

Източник: dveri.bg