Ученици

Български ученици спечелиха повечето медали на международна олимпиада

От 1 до 8 юли 2009 г. в гр. Якутск, Република Саха (Якутия) се проведе XVI Международна олимпиада по математика, физика, химия и информатика „Туймаада”. Целите на олимпиадата са да допринесе за по-нататъшното развитие на интелектуалните способности на учениците и да съдейства за укрепване на приятелството между младите хора от цял свят.
 
На световното състезание България беше представена от ученици от СМГ „Паисий Хилендарски”, София и МГ „Д-р Петър Берон”, Варна. Жури от видни учени от Москва и Санкт–Петербург удостои със сребърни медали по математика в старшата възрастова група единадесетокласниците от СМГ Йоан Делчев и Явор Папазов, а с бронзови – техните съученици Александър Ковачев и Борис Колев. В младшата със сребро се завърнаха десетокласниците Даниел Добрев от СМГ и с бронз – Стоян Стоянов, СМГ, Виктория Христова и Десислава Кукова от Варна. Малко не достигна на Александър Първанов от Варна, за да получи и той бронзов медал.
 
Ръководители на българските участници са Ваня Данова и Надежда Буюклиева. Данова е и учител по математика на единадесетокласниците от СМГ.
 
Първата олимпиада в Якутск се провежда през лятото на 1994 г. и от тогава до сега броят на учениците, участващи в нея, се е увеличил почти десет пъти. На географската карта на олимпиадата са представени не само градове и републики от Сибир и Далечния Изток, но и градове от Централна Русия. Олимпиада „Туймаада” пресича границите на Руската Федерация и става привлекателна за учениците от Алжир, Аляска, Америка, Белгия, България, Германия, Казахстан, Китай, Мексико, Монголия, Франция, Румъния, Тайланд, Турция, Южна Корея.
 
Свързани статии:
 


Тази статия е съвместна публикация на Мрежата на учителите новатори Teacher.bg и „Ай Си Ти Медиа” ЕООД (http://ictmedia.bg/).