Мнения

Български ученици спечелиха бронз на състезание за филм за безопасността в Интернет

Филм на двама български ученици спечели бронзов медал на състезанието за тийнейджъри от ЕС „Сърфирай в нета – мисли за личните данни”, което е част от деня за безопасен Интернет, основан от Съвета на Европа и Европейската комисия и осъществяван с подкрепата на Майкрософт. Учениците са Георги Коемджиев и Стоян Тотин от гимназията „Димитър Талев” в гр. Гоце Делчев, а филмът им се казва “Little Betsy”.
 
Състезанието е за филми с продължителност от 30 до 90 секунди, които са на тема защита на личните данни в Интернет. До участие в него са допуснати филми от 27 държави, записани на 24 езика и с обща продължителност около 7000 секунди.
 
На първо място е класиран филм на румънски ученици, на второ ученици от Португалия, третото място е за българските участници, а четвъртото за съвместен филм на литовски и гръцки ученици. Общо седем от десетте най-добре класирани филма са от ЦИЕ, останалите държави освен посочените по-горе са от Полша, Словения и Чехия.
 
Финалистите си получиха наградите на официална церемония в Брюксел. Церемонията може да бъде гледана тук: http://www.dataprotectionday.eu/winners/competition.html
 
Списъкът с четирите филма финалисти, както и самите филми са публикувани на следния адрес: http://www.dataprotectionday.eu/jury/.
 
Тази статия е съвместна публикация на Мрежа на учителите – новатори www.teacher.bg и Ай Си Ти Медиа http://ictmedia.bg/.