Ученици

Български ученици се запознаха с възможностите за развитие и кариера в сферата на астронавтиката

Как се хранят астронавтите, докато са в космоса? Как спят? Как се работи в екип в трудните неземни условия? На тези и още много свързани с космоса въпроси ще получат отговор 80 български ученика, които през това лято ще заминат в Space Camp Turkey – един от трите подобни космически лагера в света.

На 11 април, един ден преди официалното честване на Международния ден на авиацията и космонавтиката, особеностите на програмата, както и възможностите за участие бяха представени пред младежи от цяла България. Събитието се състоя в Частния Транспортен Колеж – София, а организатор е Център за творческо обучение, който е лицензиран партньор за България на Space Camp – Turkey.

В рамките на събитието Мирослав Братоев, експерт по кариерно развитие към  Министерството на Образованието, Младежта и Науката връчи поздравителен адрес от името на институцията. Той и преподаватели от Частния Транспортен Колеж – София представиха пред младежите възможностите за развитие в областта на авиацията и астронавтиката в България. Бяха представени и дейностите, с които ще се занимават децата по време на престоя си в турския гр. Измир, където ще се проведе тренировъчният лагер. Той ще даде възможност на участниците да провеждат симулации на изстрелване на космическа совалка и да използват различни тренажори, които пресъздават по най-добрия начин реалните усещания на астронавтите (например състояние на безтегловност). Също така ще бъдат организирани и много игри, задачи и тестове, с които децата ще трябва да се справят. По този начин ще се усъвършенстват техните ключови компетентности и умения за работа в екип, способността им да се справят с поставените задачи, тяхната бързина и точност, а също и уменията им за решаване на различни предизвикателства в усложнени ситуации.

В рамките на събитието беше представен и единственият по рода си в България иновативен симулатор за пилоти на Частния транспортен колеж – София. Колежът за професионално авиационно образование комбинира модерна материална база с иновативни методи за преподаване, а завършилите ученици получават сертификати по европейските програми JAR-FCL и EASA Part-66 за авиационна правоспособност.

Центърът за творческо обучение се намира в гр. София, ул. Сердика, N4 и провежда образователни програми за деца, учители, както и редица други дейности. Фокусът на организацията е в балансираното и всеобхватно развитие на личността чрез интензивни програми за творческо учене и свободно общуване с другите. Целта е да бъде събуден естественият интерес на децата, да опознават света и да бъдат подтикнати към смислено саморазвитие. Това става с много смях и забава, но и сериозна работа, и преодоляване на предизвикателства. Резултатът е вътрешно удовлетворение, промяна на светогледа и различно отношение към ученето.

Центърът за творческо обучение акцентира върху развитие на способности и умения, като самостоятелно изследване на проблеми и взимане на решения, прилагане на знанията за решаване на практически задачи, реалистична самооценка и самочувствие, формиране и отстояване на собствено мнение, по-добра комуникация и ефектива работа в група. Програмите на Центъра включват дейности по природни науки с експерименти, познания за Космоса с конструиране на ракети, опознаване на човешкото тяло и режими на хранене, познавателен и забавен спорт, себеизразяване и различни техники за общуване, оцеляване и действия при кризисни ситуации и бедствия. Част от занятията са реализирани в сътрудничество със „Space Camp” в Измир, акредитиран от NASA. Най–изявените деца формират българските отбори, които ежегодно взимат участие в международните програми на “Space Camp”.