Ученици

Български ученици се завръщат с 8 отличия от олимпиада по лингвистика

Българските олимпийски отбори по лингвистика се завръщат с три златни медала, един сребърен, три бронзови и почетна грамота от XV-тата Международна олимпиада по лингвистика, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН). 

В състезанието, което се проведе от 31 юли до 4 август в Дъблин, Ирландия, взеха участие 160 ученици от 27 държави от цял свят. България бе представена от 2 отбора с по 4 участници от 9 до 12 клас. Представителите на първия отбор бяха Здравко Иванов от СМГ, Валентин Димов от 91 НЕГ, които завоюваха златни медали, Асел Исмолдаева от МГ Варна, която спчели сребърен и Тина Владимирова също от СМГ, която бе отличена с бронз. Вторият отбор включваше ученици от СМГ, ПМГ Русе, ПЧМГ София и ППМГ Бургас.

Елена Кескинова грабна първото място, Емил Инджев и Мартин Николов се завърнаха с бронзови медали, а Виктор Баллтин бе отличен с почетна грамота.
Ръководители на отборите са инж. Александър Велинов, Веселин Златилов и Любомир Златков.

Международната олимпиада по математическа лингвистика се провежда ежегодно от 2003 г. насам, като първата олимпиада по лингвистика е инициирана от България и е проведена в Боровец. Български отбори са се състезавали във всички издания до днес, а българин е и в топ 5 от Ранглистата на МОЛ от началото до сега. В класацията участват общо 10 български представители, а в отборното класиране за всички времена страната ни има 3 отбора, като начело е тимът от 2004 г. с два златни идва сребърни медала.

Към 2017 г. участниците са донесли на страната ни общо 57 медала – 15 златни, 17 сребърни и 25 бронзови. Тези заслуги поставят България в топ три на световната ранглиста по общ брой медали.

Това е поредният успех за последния месец на български ученици, които представят своите знания и умения на международни олимпиади. В средата на юли отборът ни по химия спечели един златен и три бронзови медала на Международната олимпиада по химия в Наком, Тайланд. Преди седмица олимпийците по математика и физика се завърнаха с общо 11 медала от надпревари в Бразилия и Индонезия. В началото на август отборът ни по биология се завърна с три медала – златен, сребърен и бронзов. А само преди дни олимпийският ни отбор по информатика се завърна с 4 медала от международно състезание.

Източник: vesti.bg