Ученици

Български ученици се върнаха с награда от Европейски конкурс

Четирима български участници в 26 Европейски конкурс за млади учени, който се проведе от 18 до 24 септември 2014 г. в гр. Варшава, Полша, се завърнаха с четири награди.

Втора награда на журито на Европейския конкурс за млади учени – 5000 евро и Специална награда – участие в Стокхолмския младежки научен семинар през 2014 г., получи Петър Милков Гайдаров, ученик в Образцовата математическа гимназия – гр. Пловдив, с проект от област математика: „Разстояние на Хеминг на полиноми над  GF (2)“.

Специалната награда на Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) – участие в конкурса в гр. Питсбърг, САЩ, получи екипа  Марин Благоев Шаламанов и Васил Георгиев Василев от Националната природо-математическа гимназия  – гр. София, с проект в информационните и комуникационни технологии „Генетични алгоритми за търгуване на форекс пазара“.

Специална награда – петдневно посещение във водещ институт в областта на физиката във Великобритания беше присъдена на Григори Добри Матеин от 91 Немска езикова гимназия – гр. София, за неговия проект в област физика: „Изследване на звука, генериран при загряване на водни разтвори с различна концентрация“. Наградата е на Euro fusin (EFDA) – Европейско споразумение за подпомагане на всички изследователски лаборатории в Европа за ядрен синтез, част от програмата EURATOM  на Европейската комисия).