Ученици

Български ученици са победители в международен поетичен конкурс

Децата от „Школата по творческо мислене и писане“ в частното училище „Българско школо“ спечелиха първото място в 23-тото издание на престижния конкурс „Международна награда Център Младежи и поезия Триужо“ – Италия, в секцията „Училища“, съобщава kulturni-novini.info.

Младите таланти заслужиха приза в надпревара между 32 училища, представени от 521 автори и 484 произведения. На официална церемония на 1 юни 2014 година в средновековната вила Таверна, в град Триуджо, Италия малките поети и техният литературен наставник госпожа Вяра Николова ще получат голямата награда.

Това не е първото признание за таланта на учениците от „Школата по творческо мислене и писане“ към „Българско школо“. Вероника Попова е печелила Специалната награда от конкурса за детско творчество на БНР „Искри 2013“ и Втората награда от конкурса за поезия „Пролет моя 2014“, а  Димитър Нейков – Първата награда в конкурса за творческо писане онлайн на издателство „Просвета“ и БНР.

Отличените малки поети  са поканени да представят стихове си и в посветения на 24-ти май „Уикенд на българската култура и славянската азбука на Лаго Маджоре“, от 30 май до 1 юни 2014, в Небиуно, Италия. Инициативата е организирана от Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“ – София в сътрудничество с Асоциация България-Италия, Библиотека „Тереза Донати” Небиуно, под патронажа на Община Небиуно и Почетния консул на България за Пиемонте и Вал Д’Аоста Джани Сторнелло.

Новаторската методика на госпожа Вяра Николова и работата и с децата от „Школата по творческо мислене и писане“ не останаха неоценени и в България. През месец април в „Българско школо“ по инициатива на Регионалния инспекторат по образованието – София бе проведен открит урок пред специалисти по български език и литература от столични училища.