Ученици

Български ученици повишават успеха си с една степен

Само за година, една четвърт от българските ученици са повишили успеха си с една степен. Анализът е на база националното външно оценяване. На какво се дължи постижението?

Ако всички можеха да сглобяват роботи в училище, анализът днес щеше да е още по-добър. Година след старта, той показва, че половината български ученици са ангажирани с подобни интересни за тях занимания. Сами са си ги избрали, а държавата ги е обезпечила със средства по оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж”.

„Това е единственият начин, по който роботиката стана възможна. Роботът всъщност не струва малко пари, като комплект 1000 лева”, каза Даниел Илчев, ученик от СМТГ, пред Nova.

В шест комплекта е инвестирала държавата. А възпитаниците на Софийската математическа гимназия са отговорили с шестици. Реципрочни са резултатите и в още над 2000 училища – разлика има само в нивото и амбициите на учениците. Затова и основната цел на програмата е да подпомага именно децата със затруднения.

„Учениците, участвали в дейности за обучителни затруднения, са повишили успеха си в рамките на от 50 стотни до една единица, като има и ученици, които са постигнали и по-високи успехи”, заяви Марияна Ламбова, ръководител на проекта „Твоят час”.

Драстично е намалял броят на поправителните изпити, както и на отсъствията от училище. Проектът „Твоят час” с европейско финансиране продължава и тази учебна година.

Източник: nova.bg