Ученици

Български ученици победиха в евросъстезание с клип на тема защита на личните данни

14-годишният Дамян Добрев от училището „Св.Климент Охридски” в Силистра и 17-годишният Владимир Добрев от училище „Никола Й. Вапцаров” в същия град бяха поканени в Брюксел за отбелязването на европейския Ден за защита на личните данни на 28 януари, придружени от композиторката Маргарита Друмева от Драматичния и куклен театър „Сава Доброплодни” в Силистра. Новината съобщи родния сайт на програмата „Безопасен Интернет”.
 
Това е екипът, създал видеоклипа „Човекът, който знае всичко” – един от 7-те номинирани за награждаване проекти в общоевропейското състезание за ученици, посветено на Деня за защита на личните данни.
Победителите са подбрани сред получилите най-много точки при онлайн гласуване проекти от специална комисия, включваща специалисти в образованието и експерти по защита на личните данни, един член на Европейския парламент, представител на европейската младеж и представител на технологичната индустрия. Общо 53 клипа участваха в конкурса, като 7 от тях бяха дело на български ученици.
Конкурсът беше по инициатива на Европейската училищна мрежа и Майкрософт с подкрепата на академични и правителствени институции, сред които и Съветът на Европа.

На 9 февруари 2010 г. за 7-и път ще бъде отбелязан международният Ден за безопасен интернет в над 60 страни по целия свят. Темата тази година ще бъде „Мисли, преди да качиш снимка онлайн” („Мисли преди да ка4и6”). Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков ще изнесе „Открит урок по безопасен интернет” на ученици от 138-о СОУ „Проф. Васил Златарски“ и Професионалната гимназия по аудио, видео и телекомуникации „Александър Попов” на 8 февруари от 11 часа в Българо-корейския интернет център на улица „Гурко” 6. По време на срещата началникът на сектор „Компютърни престъпления” в ГДБОП Явор Колев ще говори на тема „Инциденти с непълнолетни в нета”, а координаторът на Националния център за безопасен Интернет Георги Апостолов ще даде примери от практиката свързани с въпроса „Има ли безопасни места в Интернет”. Демонстрационният урок е посветен на Световния ден за безопасен Интернет.

На самия ден – 9 февруари, Националният център за безопасен интернет, Майкрософт България и Държавната агенция за закрила на детето организират пресконференция в Пресклуба на БТА от 10.00 ч. Пред медиите ще бъде представен общоевропейският клип на стартиращата от този ден кампания във всички стрени от ЕС, както и предстоящи инициативи и събития в рамките на тази кампания.
Тази статия е съвместна публикация на Мрежа на учителите – новатори www.Teacher.bg  и Ай Си Ти Медиа http://ictmedia.bg/