Ученици

Български ученици печелят първо и второ място на европейския иновационон лагер 2009 с креативни решения на общоевропейски проблеми

 Идеята на проекта е да направи младото поколение съпричастно към социалните проблеми в обществото.
 Пилотното издание е посветено на креативността и иновациите и се реализира в рамките на Европейската година на творчеството и иновациите. Общо 95 гимназисти от 25 страни приеха предизвикателството да решават глобални европейски проблеми.
 
Младежите бяха разпределени в мултинационални отбори, като разполагаха с време от 24 часа, за да предложат решения на проблем, с който Европейските правителства се борят от десетилетия – как да направим образованието по-актуално в бъдеще и как да върнем прекъсналите образованието си ученици в кластните стаи. Младежите имаха за задача да сформират работещи екипи, да обсъдят възможни решения и да развият своите идеите в бизнес планове. Екип доброволци от Европейската комисия подпомагаше отборите в работния процес.  
 
Събитието бе проведено в Сградата на Берлаймонт – седалището на Европейската комисия, а негов домакин бе Марош Шефчович, комисар по въпросите за образование, обучение, култура и езиково многообразие. Комисар Шефчович беше в комисията, оценяваща идеите на участниците, която избра най-иновативното решение и награди победителите.
 
Български ученици бяха част от отбора, взел първа награда в състезанието. Екипът спечели журито с концепцията за “FaceSchool” и “YouSchool”, в основата на която стои идеята за „пристрастяване на учениците към училището”. Според победителите това може да се постигне с помощта на интернет сайтове и социални мрежи, които са популярна среда за общуване между младите. Групата, в която участваха ученици от България, Белгия, Австрия, Естония, Обединеното Кралство и Норвегия, презентира решенията си пред еврокомисари, представители на бизнеса и медии.  
 
На второ място се класира отборът на Катерина Попова, чиято идея за практически упражнения и симулация на реални ситуации беше приветствана от оценяващите. Сред финалистите имаше и трети отбор с българско участие, който не се нареди сред победителите, но цялостното класиране нареди българската делегация сред най-успешните на престижния форум.
 
 „Това е Европейската година на творчеството и иновацийте и ние бяхме много щастливи да видим толкова иновативни решения от тези млади мултинационални отбори”, коментира комисар Шефчович. „Образователната система трябва да обърне повече внимание за развитие на критичното мислене и иновациите на всички нива. Програми като този Европейски иновационин лагер са страхотен начин да накараме учениците да мислят креативно и да разсъждават”, добави още той.
 
„Целта на инициативата бе да помогне на младите хора да развият уменията, от които се нуждаят, за да бъдат успешни работници и предприемачи в бъдеще. Много сме радостни да видим, че Европейската комисия постави на централно място творчеството и иновацийте избирайки именно тях като тема на годината”, каза Каралайн Дженер, Изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт – Янг Ентърпрайс за Европа.
 
Европейският Иновационен лагер е един от главните проекти в европейската година на творчество и иноваций 2009. Целта на инициативата е да промотира иновативните и креативни подходи в различни сектори на човешката дейност.