Ученици

Български успехи на Международната олимпиада по астрономия

Наши ученици спечелиха осем медала от Международната олимпиада по астрономия, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Гимназистите заслужиха един златен, един сребърен и шест бронзови отличия. Тази година олимпиадата се проведе присъствено в Китай и събра ученици от цял свят, които са разделени в две възрастови групи – младша и старша, съобщи kmeta.bg.

Златният медал спечели Светослав Арабов, възпитаник на Математическата гимназия във Варна, който постигна най-висок общ резултат за младшата група. Среброто е за Лора Лукманова, ученичка в Софийската математическа гимназия, която постигна най-висок резултат в практическия тур.

Бронзовите отличия са за Елена Йорданова и Красимир Станков, ученици в Математическата гимназия в Русе, Мартин Недев и Стела Бинева от Природо-математическата гимназия в Хасково, Атанас Митрев от Езиковата гимназия в Кърджали, както и Миглена Меркулова, възпитаник на Математическата гимназия във Варна. Техни ръководители са Ева Божурова (НАОП Варна) и Никола Каравасилев (ПЧМГ).

Източник: kmeta.bg