Учители

Български ромчета изнервиха немски учители

Начални учители от Берлин възроптаха остро от ситуацията, в която са изпаднали, заради ромчета от България и Румъния, информират немските медии. Педагозите са принудени да обучават деца, които не знаят и дума немски, а по техните думи, не желаят и да се интегрират.

В началото на настоящата седмица преподавателите от основното училище „Херман Шулц“ в квартал Нойкьолн са изпратили протестно писмо до кмета на германската столица, социалдемократа Клаус Воверайт.

„След влизането на двете държави в ЕС все повече цигани (германските медии не използват думата роми – бел. ред.) посещават Германия. Децата им тръгват на училище, но без да знаят дори дума немски“, оплакват се учителите, съобщава вестник „Берлинер Моргенпост“, цитиран от „Народно дело“.

В Нойкьолн има над 600 такива деца. 

В някои първи класове 20% от децата са от ромски произход и без никаква представа за немски език, добавят изнервените учители.

Незнаенето на езика не е главният проблем с новите заселници в германската столица, които живеят в пълна изолация и не проявяват никакво желание да се интегрират.

Още по темата