Мнения

Български проект е сред финалистите в конкурс на NASA

Иновативен български проект се състезава на полуфиналите в конкурса Space Apps Challenge 2016, организиран от американската космическа агенция NASA. Разработката Airify, която е дело на Надя Станева и Стойко Налбантов е сред водещите 25 проекта в надпреварата за Награда на публиката (People’s Choice award). Те са един от общо 9 български екипа, класирани за участие на световните финали в Space Apps Challenge 2016. Airify представлява мобилно приложение, което показва текущите нива на замърсяване на въздуха в градовете, използвайки данни от NASA. Приложението стимулира потребителите да използват екологични начини за придвижване в градска среда. Airify включва и социален елемент, като свързва съмишленици в опазването на околната среда.

Номинираните за People’s Choice award общо 128 проекта са подбрани сред общо 1287 проекта участващи в надпреварата през тази година. Победителят ще бъде определен чрез онлайн гласуване на адрес https://2016.spaceappschallenge.org/vote. Гласуването ще приключи на 15 май.

Целта на годишната надпревара Space Apps Challenge 2016 е разработването на реални решения за глобални проблеми. България участва за 4-ти път в Space Apps Challenge като българските екипи традиционно заемат водещи позиции в състезанието.