Ученици

Български отбор по роботика се класира категорично за FIRST LEGO League

Българският отбор по роботика KASAPIN40 се класира за финалите на международното състезание FIRST LEGO League, които са в Германия. Учениците ще премерят сили с връстници от 24 тима за втора поредна година.

Съревнованието ще е на 12 и 13 януари. Българските представители имат страхотния шанс да подобрят миналогодишното си класиране, когато станаха четвърти. Общо над 19 000 състава са започнали от първото ниво на надпреварата.

Осемте ученици минаха през ситното полуфинално сито в Словакия и заеха първа позиция сред 18 отбора.

Отборът, съставен от Марин Шаламанов, Васил Василев, Христо Желев, Екатерина Латинова, Свилен Стефанов, Елица Бойчева, Пламен Стефанов и Марина Калинова, печели награда след награда под менторството на двамата доброволци от „SAP Лабс“ България – Цветко Трендафилов и Петър Петров.

Представяне на научноизследователски проект, техническо интервю, игра с роботите и отборна игра са четирите категории на състезанието. Освен първи в генералното класиране, българчетата грабнаха и две първи места в категориите техническо интервю и игра с роботи.

Младите ни сънародници се представиха в Словакия с научноизследователски проект по темата на състезанието тази година – проблемите на хората от третата възраст.

Децата са се съсредоточили върху проблемите на възрастните, свързани със здравословното им състояние.

В проекта си те предлагат изработването на гривна, която следи на всеки час показатели като кръвно налягане, пулс и др. и ако те са над зададените максимални/минимални стойности, гривната да изпраща сигнал към медицински център, за да може да се обърне незабавно внимание на възрастния човек.