Училища

Български неделни училища в чужбина ще отбележат деня на Светите братя Кирил и Методий

На 11 май по повод Деня на Светите братя Кирил и Методий десетки хиляди българи на 5 континента ще се обединят от българските традиции и култура и да извият красиво българско хоро. Инициативата под надслов „Розите на България“ е първото по рода си честване, организирано от Министерството на образованието и науката, посветено на българския език, българската азбука и култура и на българите по света. Това съобщиха от пресцентъра на МОН.

Над 120 български неделни училища и клубове на 5 континента в над 25 държави (Австралия, Австрия, Белгия, Бразилия, Великобритания, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Казахстан, Канада, Кипър, Мароко, Молдова, Обединени арабски емирства, Румъния, Русия, САЩ, Словакия, Сърбия, Украйна, Унгария, Франция, Чехия, ЮАР и Япония) ще отбележат празника с българско хоро под звуците на „Празнична сюита“. Тя ще звучи през целия ден в различни точки на света на оживени места, за да привлече и местната общност.

По примера на сънародниците ни зад граница, над 1000 училища, детски градини и читалища и Националният дворец на децата у нас ще участват в „Розите на България“. Българската асоциация на частните училища също се включва в инициативата. В Перник, Смолян, Шумен, Ямбол ще участват всички училища, а в София техният брой вече надвишава 200. С наближаването на 11 май все повече училища, културни институти, детски градини и общности на българите зад граница се присъединяват към „Розите на България“, за да популяризират възможността за изучаване на български език зад граница, като един от официалните езици на Европейския съюз, както и за запознаване с културните ни традиции.

Инициативата „Розите на България“ се организира от Министерството на образованието и науката, в партньорство с Министерството на външните работи и задграничните представителства, Министерството на културата, Асоциацията на българските училища в чужбина и Държавната агенция за българите в чужбина.

Източник: novini.bg