Учители

Българският учител с разклатено здраве

Лош сън, заболявания в храносмилателната система, диабет и още куп болести тормозят българския учител, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров на конференцията „Условията на труд – фактор за заболеваемостта на учителите в средното образование“, цитирайки данни от различни проучвания.

Причина за това е напрежението, което съпътства ежедневно преподавателите. В сравнение с други рискови в това отношение професии като тази на полицая и лекаря, те се оказват с най-нарушени нива на физическото здраве, добавя Димитров, цитиран от „Дума“.

Най-честите заболявания сред българските учители са на двигателната, сърдечносъдовата, на нервната и на ендокринната система. Срещат се и най-различни форми на насилие на работното място, като учителите често са жертва и на немотивираното насилие сред учениците, каза президентът на КНСБ.

Учителите се депресират от спада на стандарта на живот, причинен от икономическата криза. Много от тях са притеснени, че заради демографската пък могат да изгубят работата си.