Учители

Българският учител работи по над 50 часа на седмица

Национално проучване на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ отбеляза тревожни тенденции относно работата на българските учители.

В него се четат следните заключения:

– Преподавателската заетост на болшинството от учителите е 21 часа седмично, а за самоподготовка са им нужни средно 15 часа;

– Извънкласните дейности на учителите са средно 4 часа, а за работа по проекти им са необходими не по-малко от четири часа;

– Административната работа без пряка връзка с учебната дейност – средно 8 часа;

– 55% от анкетираните учители са били задържани в училище и детската градина със заповед на директора без възложени дейности;

– Българските учители, от които 90% са жени, са успявали да отделят по едва 5 часа за своето семейство, а за културни дейности и развлечения са се свили само в два часа за цялата седмица.

В проучването са взели участие 6950 педагози от Асеновград, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Гоце Делчев, Добрич, Дупница, Димитровград, Казанлък, Карлово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Лом, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

Средната възраст на анкетираните е 55 години, като до 30 години са участвали едва 2,7%, а участниците на 60-годишна възраст са 3,7%.

Най-висок е процентът на участниците от гимназиален етап – 32,5%, следван от прогимназията с 25,2% и само 23,1% участници от началните учители и възпитатели.

В анкетата са участвали и 0,4% директори-преподаватели, като останалите директори са се класифицирали извън категорията учител.