Училища

Българските училища в чужбина се събират на конференция във Виена

От 25 до 27 април 2014 г., в Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена, Република Австрия, ще се проведе конференция на българските държавни и неделни училища в чужбина на тема „Модели за качествено изучаване на български език в чужбина“.

Форумът се организира от Министерството на образованието и науката и Асоциацията на българските училища в чужбина, със съдействието на Посолството на Република България в Република Австрия, Българския културен институт „Дом Витгенщайн” и Българо-австрийското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ във Виена.

Конференцията ще бъде открита от министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова на 25 април 2014 г., в 14:00 часа.  

Целта на срещата е да се проведе дискусия  за  състоянието и проблемите в българските училища зад граница, да се обсъдят предложения за подобряване на условията за осъществяване на образователно-възпитателни дейности в училищата, съдействащи за съхраняване на българския език,  за укрепване на българската духовност и за запазване на националното самосъзнание, бит и култура.

В годишната среща ще вземат участие н. пр. Елена Шекерлетова, посланик на Република България в Република Австрия, доц. д-р Боян Кулов, председател на Асоциацията на българските училища в чужбина,  Красимир Вълчев, директор на дирекция „Бюджет и финанси“ в Министерството на външните работи, Коянка Димитрова, директор на дирекция „Български общности и информационна дейност“ в Държавната агенция за българите в чужбина, Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители и председател на Национален клуб „Родолюбие”, Боянка Иванова, училищен ръководител на училище „Джон Атанасов“ – Чикаго, САЩ, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина,  Снежина Мечева, училищен ръководител на Българското училище към посолството на Република България в Лондон, говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина, представители на Министерството на образованието и науката, училищни ръководители и учители от български неделни училища в чужбина, представители на организации на българите в чужбина, представители на български медии.