Ученици

Българските ученици стават все по-дебели

Близо 1/3 от учениците са с наднормено тегло, а 12.7% са със затлъстяване, сочи проучване на Националния център по обществено здраве и катедра „Педиатрия“ на Медицинския университет в София.

Основни причини за увеличаване на свръхтеглото и затлъстяването според експертите са нездравословният модел на хранене и занижената физическа активност. Няма и как да е иначе, след като българчетата „набиват“ мекици, баници и чипс, вместо да наблягат на пресни плодове и пълнозърнест хляб.

Повече от 50% пият прекалено много газирано. Едва 1/3 се хранят относително здравословно. Риба веднъж месечно поне пък ядат едва 18%.

Злоупотребява се и с торти и различни сладкиши.

Физическа активност поне един път на ден проявявали едва 25% от децата. 35% от тях пък спортуват по два или по-малко дни на месец.

За преодоляване на негативния процес Министерството на здравеопазването разработило документи за здравословно хранене на учениците като препоръки, наредби и сборници с рецепти за ученическите столове и бюфети и примерни седмични менюта.

Не е голямо успокоение фактът, че резултатите от проучването са съизмерими с тези в Англия и Италия. Тенденцията към затлъстяване обаче е трайна и само спешни и решителни мерки могат да я забавят, а след време и спрат.