Ученици

Българските ученици – сред тези с най-дълги ваканции в Европа

Лятната ваканция е любимото и най-дълго чаканото време за учениците по цял свят. Някои от тях обаче се радват на повече ваканция от други. Преглед на летните ваканции за учениците в Европа и къде колко се почива направи „Евронюз“, съобщава Нова тв.

Франция е страна с фиксирана лятна ученическа ваканция. Тя започва от 8 юли и продължава до 4 септември. В Германия, Австрия и Великобритания пък лятната почивка за учениците започва и свършва по различно време според различните провинции.

В Германия 16-те федерални провинции започват ваканцията по различно време. Първи са учениците в Долна Саксония и провинция Бремен, които излизат в лятна ваканция на 22 юни, но се връщат в класните стаи още на 2 август. А учениците в Бавария чакат до 29 юли, за да излязат във ваканция.

Началните и средните училища в голяма част от Източна Европа се радват на най-дългите ваканции – 12-13 седмици. Толкова дълго почиват и учениците в Италия, Португалия, Испания и някои Балкански страни, пише още „Евронюз“.

Това е значително повече от почивката за учениците във Великобритания – между 6-9 седмици. Например учениците в Шотландия и Северна Ирландия почиват 8-9 седмици, а тези в Англия и Уелс – по-малко от 7 седмици.

Най-малко почиват учениците в Германия, Холандия и Дания – 7 седмици и по-малко.

Източник: nova.bg