Ученици

Българските ученици се черпят редовно

87% от учениците в горните класове (16-18 г.) се черпят алкохолно поне веднъж месечно, показват резултатите от проучване „Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици” (ESPAD), цитирани от „Монитор“.  

Около 30% са тези, които са употребявали алкохол преди да станат пълнолетни или пък поне 40 пъти е пил концентрат, бира или вино, се посочва още в изследването. Тези данни ни изстрелват на челните места в тази непрестижна класация.

Повече от нашите ученици пият само в Чехия и Латвия – над 95%. В Исландия пък за това си признават едва 56%.

Напиването обаче не е отличителна черта за нашите деца. В скандинавските страни, Великобритания и Чехия става дума за проценти между 4 и 5, докато при нас са около 3%.

Оказва се, че най-много от децата и подрастващите ученици са пушили цигари поне веднъж в живота си в Латвия – 78 на сто, в Чехия – 75 на сто, в Хърватска, Естония, Литва и Словакия – между 70 и 74 процента.

У нас 66 на сто от младежите твърдят че са припалвали цигара поне веднъж в живота си. Исландия пак е за пример, там са опитвали тютюна едва 26 на сто.

Българчетата са по средата на класацията по отношение на употребата на наркотици, амфетамини, екстази и транквиланти. 26 на сто от 16 годишните у нас са опитвали някакъв незаконен наркотик, докато в Чехия 43% са се друсали.