Ученици

Българските деца в челото на негативна класация

Българските деца се нареждат на пето място в особено неприятната класация по затлъстяване сред връстниците си от останалите страни в Европа. У нас тези с наднормено тегло са с такова от седем до десет килограма, съобщава председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания проф. Светослав Ханджиев, позовавайки се на данни от проучване на Центъра за здравна информация и анализи и европейско проучване.

По затлъстели от нашите ученици са само децата в Гърция, Ирландия, Великобритания и Италия, добавя всекидневникът „Монитор“, който пише за проблема.

Наднорменото тегло е основна причина за възникване на редица крайно неприятни заболявания, водещи след себе си допълнителни проблеми. Такива са хипертонията, диабетът, както и сърдечносъдовите.

Още до около 7-годишна възраст 1/3 от малчуганите у нас са с наднормено, а 17 от тях са и със свръхтегло. Близо 14 пък са със симптомите на затлъстяване.

И докато доскоро се подсмихвахме при вида на закръглените чужденци, тенденцията за увеличаване на теглото при нас е ясно изразена в последните десетина години, в които броят на децата с този проблем се е удвоил.

Въпреки опитите на отговорните фактори да научат учениците да се хранят здравословно посредством редица програми в училище, данните показват, че това че децата не намират любимите си вредни храни около школата, не им пречи да ги консумират вкъщи.

Сладко и солено в неразумни количества, прекаляване с тестени храни и газирано, както и неособено редовното спортуване са основните причини за наднорменото тегло при подрастващите.

Децата пълнеят не само от нездравословно хранене, но и от стрес и потискани емоции. Те са и в основата на ранно развиваната  хипертония, подчерта проф. Светослав Ханджиев, цитиран от всекидневника. За пример той посочи най-малкия пациент с високо кръвно у нас, който е на едва 10 години.

Още по темата