Институции

Българските деца в челото на класация по продължителност на ежедневно използване на Интернет

Децата между 9 и 16 години у нас са на второ място в Европа по продължителност на ежедневно ползване на Интернет, коментира пред Агенция „Фокус“ координаторът на Национален център за безопасен Интернет Георги Апостолов.

„Изследването „Децата на ЕС онлайн III“ показва, че не трябва да се ограничава ползването на Интернет и България е един сериозен пример в това отношение. Българските деца са на едно от първите места по основни базови умения за защита в онлайн среда. Средно европейските деца показаха 4 от възможните 8 базови умения, докато при български деца сме с половин пункт над това. Те са с 4.5 умения, които гарантират някаква защита в Интернет“ казва още Апостолов.

Проучването е обхванало 25 държави в Европа, като за първи път е била включена и гледната точка на самите деца. В изследването са участвали 9904 деца.

Резултатите са повече от интересно според Апостолов.

„Видя се, че картината, която ние възрастните имаме в главите си за това какво се случва с децата и младите хора онлайн, не е правилна“, посочва той.

Картината е изкривена, защото всеки възрастен се безпокои от възможностите за попадане на педофилско съдържание, гледането на порнография онлайн или на сцени с екстремно насилие.

„Изследването показва, че фактически най-големият проблем на съвременните деца и младежи в Интернет е тормозът между връстниците“, допълни Георги Апостолов.