Учители

Българската история на учителка от Америка

Преподавателката по английски език и литература в Американския колеж в София Каролин Ейми се вписва в представите на всеки от нас за истински обичащ България човек. По визитките й са запечатани фотоси от най-красивите места у нас, а в джоба си държи книжката с печатите „Стоте туристически обекта“, които усилено събира.

Тя е американка, която живее в столичния ЖК Младост. Сама се нарича „Каролинка“, така както я е нарекла първата й учителка по български преди около четири години. Каролинка влиза като име и в названието на блога й „Karolinka In & Around Bulgaria“, който тя списва за времето, в което се подвизава в София. Страницата се поддържа на родния език на Каролин, но набира все повече популярност.

Всекидневникът „Труд“ написа общирен материал за Каролин, в който се разказва за нейната история в България. В началото тя попада в елитна гимназия в най-големият наш град. Шокирана е от картинката, която се открива пред очите й. Никой не внимава в клас, а учениците са прекалено заети с мобилните си телефони, за да вземат отношение по учебния материал.

„Никога не правят домашните си работи или нагло ги копират от „Уикипедия“, замерват се с хартия, а учителите са по-скоро бавачки, отколкото учители. Въпросното училище е едно от най-елитните в София и в България, в него учат децата на елита, чиито родители са дипломати и т. н. „Трудностите при преподаване в българското училище съвсем не са малко“, пише Каролин в дневника си в този период. В него тя още отбелязва и други големи проблеми пред родното образование – недофинансирани училища, слаби учебници, разпростряла се апатия, учители без мотивация, заради слаботи си заплащане…

Вероятно някъде по това време в главата на Каролинка е възникнала идеята да разбере какво е да си български учител. За целта тя прави експеримент, който да даде отговор на въпроса: “Възможно ли е да се живее в София с 400 лв. на месец?” Самият експеримент продължава само един месец. “Искахда разбера какво е да живеш с малко пари. Познавам много учители, които вземат подобна заплата”, обяснява мотивите си Каролинка. Изводът й е, че храните непрекъснато поскъпват и е много трудно с тези пари да се живее в София. Нищо че за експеримента си избрала нарочно най-късия месец, февруари 2010 г. Може би е малко по-лесно в страната, разсъждава американката. „Трябваше да мисля за всеки лев, ядях вкъщи и не излизах на ресторанти и на кино. Моите приятели си мислеха, че съм луда“, разказва Каролин. Тя отказвала поканите за кафе и вечерните излизания, за да се вмести в бюджета на българския учител, разказва „Труд“.

Заключението й от този месец е, че да си чужденец в България е много лесно, но да си българин в България не е лесно. Планира да продължи експеримента си и още веднъж да се опита да влезе във финансовата кожа на ниско платен българин. Изводите от първия път я карат да се чувства привилегирована и донякъде щастлива, защото е забелязала, че обикновеният българин дълго избира в супермаркетите според това коя е най-евтината стока. Нещо, което на нея не й се налага, но и никога преди не се е замисляла върху това.

Материалът разказва за нейният живот преди да дойде в България, както и за това какво си мисли за битието си тук. Каролинка внимателно описва впечатленията си в своя блог, където освен всичко друго си задава и въпроси. Те са много и разностранни. Като всеки нормален човек, и тя се дразни от много неща. Тях също можем да намерим в текстовете й в блога.

Прочети цялата статия в „Труд“
Виж блога на Каролин Ейми
Коя е Каролин Ейми (на български от блога)