Мнения Ученици

Българка към Грета Тунберг: Нямаш право да се оплакваш за своето детство

Българката Филипа Николова е на 16 години.

Живее в Лос Анджелис. Тя направи видео, публикувано в Youtube, в което се обръща към шведската сензация Грета Тунберг.  Oбщо взето тя напада Тунберг и я критикува за речта, която изнесе пред ООН.

Ето какво каза българското момиче:

„Грета ти спря да ходиш на училище, за да говориш за промените в климата. Но има милиони деца, които дори не са стъпвали в училище. Казваш, че детството ти е откраднато. Нека те попитам, когато растеше, имаше ли храна, която да ядеш? Защото милиони деца умират от глад. Имаше ли вода, която да пиеш? Милиони деца умират, защото нямат чиста вода. Трябвало ли е да работиш, за да оцелееш? Милиони деца напускат училище, защото трябва да работят. Ти знаеш какво е да ходиш на училище и да имаш нормално образование. Също така знаеш какво е да имаш тоалетна. Така че Грета, нямаш никакво право да се оплакваш за своето детство“, казва 16-годишната българка.

„Грета, не можеш да противопоставиш икономиката на опазването на околната среда. Надявам се, че знаеш, че най-великите постижения в човечеството, науката и изкуството, са постигнати благодарение на финансовата подкрепа на богати хора. Грета, нямаш право да обвиняваш богатите, че не помагат в намирането на решение на проблема. Това не е честно.

Богати хора като Опра, която построи училища за момичетата в Африка. Като Мат Деймън, който помага на хората в Африка да имат достъп до чиста вода. Организацията на Бил Гейтс и жена му е помогнала на толкова много хора в нужда. “

„Надявам се някой ден да се срещнем и да работим заедно“, завършва Филипа.

Източник: plovdiv24.bg